Alla on kerrottu yleisimpiin kysymyksiin vastauksia. Mikäli et löydä täältä vastausta, voit olla meihin yhteydessä. Tietoa valaistussuunnittelusta voit lukea
täältä.
Mitä piirustuksia sähkösuunnitteluun sisältyy?
Sähkösuunnitelmat koostuvat lähes poikkeuksetta useammasta dokumentista, jotka liittyvät toisiinsa ja täydentävät toisiaan. Kiinteistön koko ja suunniteltavat järjestelmät vaikuttavat siihen, mitä suunnitelmia kyseiseen kiinteistöön laaditaan. Meillä tarjoukseen sisältyy aina kaikki tavanomaiset sähköasennustöissä tarvittavat suunnitelmat. Alla on esitetty yleisimmät piirustustyypit.
Piirustusluettelo
Piirustusluettelossa on lueteltu kaikki sähkösuunnitelmat piirustusnumeroineen. Mikäli suunnittelija joutuu päivittämään suunnitelmia työmaan aikana, päivitetyt suunnitelmat merkitään luetteloon muutostunnuksilla (A, B, C jne.) ja muutospäivämäärillä.
Asemapiirustus
Asemapiirustuksessa esitetään tontilla kulkevat maakaapelit, pihavalaisimet, alueiden sähköiset sulanapidot, piha-alueella kulkevat saattolämmitetyt vesi- ja viemäriputket ja mahdolliset muut sähkölaitteet, joita ei kannata esittää tasopiirustuksissa pelkästään tai ollenkaan.
Sähkösuunnittelija laatii asemapiirustuksessa esitetyt suunnitelmat arkkitehdin tai pihasuunnittelijan laatiman asemapiirustuksen pohjalta. Sähköasennukset sisältävän asemapiirustuksen mittakaava on yleensä 1:200 tai 1:500.
Tasopiirustukset
Tasopiirustukset ovat niitä, jotka tulevat usein ensimmäisenä mieleen sähköpiirustuksista puhuttaessa. Niissä esitetään sähköpisteet (pistorasiat, valaisimet yms.) sekä niiden johdotukset. Isojen kiinteistöjen tasopiirustukset jaotellaan siten että rakennus jaetaan erillisiin piirustuksiin kerroksittain, alueittain (A, B, C jne.) ja järjestelmittäin (esim. äänentoisto-, kameravalvonta- ja paloilmoitinjärjestelmät).
Sähkösuunnittelija laatii tasopiirustukset arkkitehdin laatimiin pohjapiirustuksiin. Tasopiirustusten mittakaava on yleensä 1:50.
Kaaviot ja periaatekaaviot
Sähkösuunnitelmat sisältävät lähes aina kaavioita. Yleisimpiä ovat maadoituskaavio, ohjausjohtokaavio, nousujohtokaavio ja tele- ja turvajärjestelmien järjestelmäkohtaiset periaatekaaviot. Kaavioissa esitetään järjestelmään liittyvät laitteet ja kojeet sekä niiden välisten kaapeleiden tyypit. Kaaviot ovat yleensä periaatteellisia ja niihin liittyvien sähköpisteiden (esim. antennirasiat) määrät tulee katsoa tasopiirustuksista, joissa on esitetty sähköpisteiden sijainnit.
Pääkaaviot
Pääkaavioissa on esitetty sähkökeskusten teknisiä tietoja (mm. mitat, nimellisvirta ja nimellisjännite) sekä keskuksesta löytyvät tulot (esim. liittymiskaapeli), lähdöt (esim. lähdöt valaistuksille, pistorasioille ja muille laitteille), suojalaitteet (esim. sulakkeet, johdonsuojakatkaisijat ja vikavirtasuojakytkimet) ja muut kojeet (esim. ajastimet, kontaktorit ja käyttökytkimet).
Piirikaaviot
Piirikaavioissa esitetään sähkökeskusten ohjauksiin liittyvät liittimet, kojeet ja johdotukset tunnuksineen. Piirikaavioita ei välttämättä laadita yksinkertaisista yksittäisistä ohjauksista, mutta esimerkiksi suurien kiinteistöjen sähkösuunnitelmat voivat sisältää satoja sivuja piirikaavioita.
Sähköselostus
Sähköselostus sisältää rakennuttajan, rakennuskohteen ja asennettavien sähköjärjestelmien tietoja. Selostuksessa on usein myös vaatimuksia siitä, miten asennukset on tehtävä ja millaisia tarkastuksia ja mittauksia asennuksille on tehtävä ennen asiakkaalle luovuttamista.
Valaisinluettelo
Valaisinluettelossa esitetään valaisimien mallit, määrät ja olennaisimmat tekniset tiedot. Teknisistä tiedoista mainitaan yleensä vähintään sähköteho, valovirta ja värilämpötila.
Muut piirustukset ja selostukset
Suunnitelmat voivat sisältää myös muita ei niin vakiintuneita suunnitelmia, joissa esimerkiksi tarkennetaan sähköasennusten sijoittelua (detaljikuvat) tai ilmoitetaan sähköasennustarvikkeiden määriä (määräluettelot). Mikäli kiinteistöön suunnitellaan automaatiojärjestelmä tai älykotijärjestelmä, jolla ohjataan esim. valaistusta, siihen liittyen voidaan laatia selostuksia ja toimintakortteja.
Mitä suunnittelutyö sisältää?
Sähkösuunnittelu sisältää edellä mainittujen suunnitelmien piirtämisen, mutta myös erilaisia laskelmia ja mitoituksia, joihin piirustuksissa esitetyt laite-, suojalaite- ja kaapelityypit perustuvat. Tärkeimpiä asioita laskelmia ja mitoituksia tehdessä on, että suunnitelmat laaditaan siten että oikosulkuvirtavaatimukset täyttyvät ja järjestelmä kestää suunnitellut sähkövirrat. Suunnittelu sisältää myös lakien, standardien, ohjeiden, suositusten ja asiakkaiden toiveiden huomioimisen suunnittelussa.
Sähkösuunnittelu sisältää usein myös vähintään osittaisen valaistussuunnittelun. Asiakas voi myös itse valita kaikki valaisimet tai tilata erillisen valaistussuunnitelman. Lue lisää
asuinrakennusten valaistussuunnittelusta sekä
muiden kiinteistöjen ja liiketilojen valaistussuunnittelusta.
Mikä on DWG-tiedosto?
DWG-tiedosto on yleisesti tietokoneavusteisessa suunnittelussa käytössä oleva tiedostomuoto. Vastaavia tiedostomuotoja on muitakin, mutta DWG-tiedostomuoto on yleisessä käytössä ja eri suunnittelualat (mm. ARK, SÄH, LVI) käyttävät suunnittelussaan ohjelmistoja, jotka tukevat kyseistä tiedostomuotoa. Kun saat arkkitehdilta tai muun alan suunnittelijalta suunnitelmia, kannattaa tarkastella PDF-muotoisia suunnitelmia, koska eri DWG-tiedostoja tukevat ohjelmistot saattavat näyttää tiedostot hieman eri tavoilla.
Mitä sähkösuunnitelmissa olevat piirrosmerkit tarkoittavat?
Lue lisää täältä.
Mitä luovutus- / käyttöpiirustukset / loppukuvat ovat?
Sähköasennustöiden valmistuttua sähköurakoitsija luovuttaa asiakkaalle tarkepiirustukset/punakynäkuvat, joihin on merkitty muutokset, jotka on tehty asennustöitä tehdessä. Asennustöitä tehdessä tehtävät muutokset voivat olla esimerkiksi pistorasian siirto huoneen seinältä toiselle tai johdotusten suunnitelmasta poikkeavat reitit. Muutokset voivat olla myös suurempia muutoksia, joista sähköurakoitsija on sopinut asiakkaan kanssa.
Kyseiset piirustukset ovat tärkeitä kiinteistön sähköjärjestelmän käytön ja muutostöiden sujuvuuden sekä turvallisuuden kannalta, joten niiden tulisi vastata tehtyjä sähköasennuksia. Piirustukset kannattaa piirtää puhtaaksi heti asennusten valmistuttua, jotta piirustukset saadaan arkistoitua asiallisesti ja mahdolliset sähköasennusten muutokset voidaan tulevaisuudessa tehdä suoraan sähköisessä muodossa olevien PDF- ja DWG-kuvien pohjalta. Puhtaaksi piirrettyjä tarkepiirustuksia/punakynäkuvia kutsutaan loppukuviksi tai luovutus- tai käyttöpiirustuksiksi. Voit pyytää meiltä erillisen tarjouksen piirustusten puhtaaksi piirtämisestä.