Valaistussuunnittelulla varmistetaan että sisä- ja ulkotiloihin saadaan oikea määrä laadukasta valaistusta. Suunnittelun toinen, yhtä tärkeä lähtökohta on oikean tunnelman luominen. Alla on kerrottu yleisimpiin kysymyksiin vastauksia. Mikäli et löydä täältä vastausta, voit olla meihin yhteydessä. Tietoa sähkösuunnittelusta voit lukea
täältä.
Millaisia asioita suunnittelussa huomioidaan?
Valaistussuunnittelussa on tekninen ja visuaalinen näkökulma, jotka molemmat huomioidaan suunnittelussa. Tekniseen suunnitteluun ja mitoitukseen liittyy mm. standardeissa esitettyjen asioiden huomioiminen sekä valaisimien ja lamppujen teknisiin ominaisuuksiin liittyvät asiat. Tärkeimmät standardit valaistussuunnitteluun liittyen ovat sisätyöpaikkojen valaistusstandardi SFS-EN 12464-1 sekä ulkotyöskentelyalueiden valaistusstandardi SFS-EN 12464-2.
Valaisimia ja lamppuja valitessa suunnittelijan on huomioitava mm. valonlähteen valovirta, värilämpötila, värintoisto, häikäisyindeksi, valonjako, takuu, himmennettävyys sekä valonlähteen ja sen virtalähteen eliniät.
Visuaaliseen näkökulmaan liittyy sekä itse valaisimen ulkonäkö että valaisimella saavutettava tunnelma valaistavaan tilaan.
Miten valaistussuunnittelua käytännössä tehdään?
Käytämme DiaLux Evo -valaistussuunnitteluohjelmaa, jolla teemme laskelmia ja mallinnuksia suunniteltavista tiloista. Tilat voidaan mallintaa kolmiulotteisina, jolloin voimme esittää myös asiakkaalle erilaisia valaistusvaihtoehtoja.
Millaisia tietoja ja dokumentteja suunnitelmasta saadaan?
Valaistussuunnitteluohjelmalla mallinnetuista tiloista saadaan kattavat tilakohtaiset raportit, joissa on esitetty esimerkiksi valaistusvoimakkuudet, valaistuksen tasaisuus ja muita teknisiä arvoja. Asiakkaalle toimitetaan vähintään valaisinluettelo ja suunnitelma valaisimien sijoittelusta, mutta tarvittaessa myös teknisiä laskelmia ja kolmiulotteisia mallinnuksia tiloittain.
Mitä vaihtoehtoja on valaistuksen ohjaukselle?
Valaistusta voidaan ohjata monella tavalla. Osa ohjauksista soveltuu parhaiten päälle/pois -ohjaukseen ja toiset on luotuja myös himmennykseen. Yleisiä ohjaustapoja on mm. seuraavat:
- Kytkinohjaus (päälle/pois)
- Himmenninohjaus
- Painonappiohjaus (sysäysrele sähkökeskuksessa)
- Painonappiohjaus (päälle/pois-yksikkö esim. kojerasiassa painonapin takana)
- Langaton painonappiohjaus
- Etäohjaus esim. älypuhelimella
- Liike-/läsnäolotunnistus
- Hämäräkytkinohjaus
- Ajastus
- Rakennusautomaatiojärjestelmästä saatava ohjaus (esim. aikaohjaus + hämäräkytkin)